• Restaurants
  • Systembolaget
  • Restaurants
  • Systembolaget

Follow us on Instagram

Årets Stellasommelier 2025 Hanna Wessman ⭐️ Årets Stellasommelier 2025 
Hanna Wessman ⭐️ Terroir Vin

Igår mottog fantastiska Hanna välförtjänt priset 
som årets Stellasommelier på Segel Hub i Stockholm. 

Motiveringen var följande:

”För ett kunnigt, engagerat och inspirerande arbete i sommelierens värld. Med passion och precision förmedlas inte bara smak och doft, utan hela berättelser om vin, ursprung och hantverk. Stellasommelier 2025 är en professionell kraft som lyfter yrkesrollen och inspirerar 
både kollegor och gäster”.

Vi får faktiskt också säga grattis till oss andra på 
Terroir Vin som har nöjet att få jobba med dig varje dag! 
Din kunskap och värme som person är verkligen inspirerande @hannawessman 

Stort grattis också till @ciabos och @emmaborismoller 
som också var nominerade i samma kategori 👏

#terroirvin #stellagalan2025
Champagne Robert Moncuit åter i lager 🍾 Som e Champagne Robert Moncuit åter i lager 🍾

Som en perfekt uppstart efter påsken meddelade vår lagerboss Nenad att hyllorna åter var fyllda med Grand Cru champagne från trollkarlen Pierre Amillet, fjärde generationens vinmakare på Robert Moncuit. 

Härliga nyheter för den som vill addera lite extra stjärnglans i vår med något av de bästa och mest prisvärda som går att finna i Côte des Blancs idag. 

Champagne från Robert Moncuit kännetecknas alltid av en väldigt fokuserad stil där det finns ett tydligt samspel mellan den kalkrika jorden och Chardonnay. Linjära viner med mineralet och precision. Finess och elegans rakt igenom. 

Totalt förfogar man idag över drygt åtta hektar, allt samlat runt byarna Le Mesnil-sur-Oger och Oger. Dessa vingårdar hanteras med den ömmaste av händer fördelat på 20 olika mindre lägen. Mark som varit i familjens ägor i över 70 år vilket enligt Pierre hjälper till att få med känslan av ursprung i flaskan - Terroir!

I den svala källaren sker fermentering via spontanjäsning på såväl ståltank och äldre ekfat, mestadels från Bourgogne. 
Vinerna får ligga ca 10 månader orört med jästfällning innan andra jäsningen på flaska tar vid. 

En odlare av högsta rang och med viner därefter. Vi har nu nöjet att erbjuda följande viner till krog;

NV Robert Moncuit Les Grands Blancs 
Extra Brut Grand Cru Blanc de Blancs 
379 kr 

2015 Robert Moncuit Millésime Mesnil
Extra Brut Grand Cru Blanc de Blancs
649 kr 

2015 Robert Moncuit  Millésime Mesnil Magnum 
Extra Brut Grand Cru Blanc de Blancs 
1395 kr 

2016 Robert Moncuit Les Chétillons
Extra Brut Grand Cru Blanc de Blancs
895 kr 

2016 Robert Moncuit Les Chétillons Magnum 
Extra Brut Grand Cru Blanc de Blancs
1795 kr 

Kontakta din säljare för mer information och för att beställa!

Santé 🥂

PS: På bilden ser vi Pierre tillsammans med @adriendhondt efter en härlig vinlunch för några år sedan. Mer nyheter om Adrien och Dhondt-Grellet kommer snart 🤩

#terroirvin #robertmoncuit
PÅFYLLT TILL RESTAURANG 🇪🇸 

Historien PÅFYLLT TILL RESTAURANG 🇪🇸 

Historien bakom galicienbaserade Cume do Avia är inget annat än ett exempel på när möda, dispyter och tvivel mynnar ut i många prunkande kapitel. När storstadslivet i Vigo blev blasé bestämde sig kusinkvartetten Diego, Álvaro, Fito och Anxo att rota händerna i morföräldrarnas, sedan 1942, övergivna, vildvuxna mark i Eira de Mourous. Efter tre år kunde de 2008 äntligen plantera sina första rankor, samtliga speglande den lokal druvflora. 

Caiño Longo, Brancellao, Sousón och Trexiadura, för att nämna en bråkdel, står idag som grundpelare i allt Cume do Avia producerar. Låg intervention med varsamt handlag följs upp av lagring på främst gamla restaurerade kastanjefat. Resultatet greppar hela smakpaletten i en energidriven kostym med aromatisk finess och fjäderlätt alkoholpresentation. 

Utan förmögenheter och med en stor skopa learning-by-doing visar de gång på gång att framgångskombinationen våghals och passion räcker hedrande långt.  

Nya årgångar vitt och rött finns nu hemma för restaurang!

2022 Vino Blanco ‘Arraiano Branco’, Cume do Avia (159:-)
2022 Vino Blanco ‘Colleita No 10 Branco’, Cume do Avia (179:-)
2022 Vino Tinto ‘Arraiano Tinto’, Cume do Avia (159:-)
2022 Vino Tinto ‘Colleita No 10 Tinto’, Cume do Avia (179:-)

📸 @sandberg_drinks_lab
BRANDY DE JEREZ TILL RESTAURANG 🇪🇸

Hist BRANDY DE JEREZ TILL RESTAURANG 🇪🇸

Historien om Barbadillo och deras brandy går tillbaka till företagets grundande, då de i mitten av 1800-talet började fatlagra ung vinsprit, ’holandas’, som användes för att stärka sin sherry. En sedvänja var att selektera den finaste holandan för att fortifiera de bästa vinerna. Av slump staplades faten på golvnivå i den numera traditionella solera-stilen, vilket så småningom ledde till uppkomsten av den utsökta spritsorten Brandy de Jerez.
 
Sedan start har bodegan valt ut soleras med raritet för sin spritproduktion. ’Reserva’ lagras 24 månader på använda Olorosofat. Friskhet kittlas av omfamnande röndör av värme, torkad frukt och fyllighet. ’Gran Reserva’ är certifierad över 20 år gammal och öppnar efter evighetsväntan upp aromdörren till förförsik balsmatisk välbalans. Båda kittlar med runt 20 gram restsocker. 

Lek med möjligheterna som avslut under efter-middag-konversationerna eller spelare i en ytterst välgjord Carajillo. 

Brandy de Jerez Solera Reserva, Barbadillo (329:-)
Brandy de Jerez Solera Gran Reserva, Barbadillo (429:-)

📸 @sandberg_drinks_lab
TILLFÄLLIG SYSTEMBOLAGSLANSERING 4/4 

2023 R TILLFÄLLIG SYSTEMBOLAGSLANSERING 4/4 

2023 RÍAX BAIXAS ’A PEDREIRA’, BODEGAS FULCRO
219:- | ARTIKELNUMMER 92576 🇪🇸 🍋 🍍 🧂 

Det råder en växande trend av ambitiös Albariño från Galicien, viner vars utryck inte förlitar sig på att (bara) vara det perfekt immiga semesterglaset utan istället bjuder in till mer. Av allt. Till denna progressiva atlantvåg av lyckans njutning hör Bodegas Fulcro hemma. 

Högst upp i ett av de äldsta vinodlingsområdena i Rías Baixas, precis framför havet, hittar vi denna garagebodega. Vad som först startade som ett hobbyprojekt mellan före detta bankmannen Manuel ’Chicho’ Moldes och hans far har idag övergått till att bli en finfin referenspunkt inom den galiciska vinkulturen, med runt 30 000 flaskor producerade per år. 
 
Druvorna till ’A Pedreira’ kommer från vingården med samma namn och lagras på lika delar stål och fat av större modell. Sprunget ur skiffer- och granitmarker är detta ett vin med självförtroende och sprudlande havsmineralitet, alltid med tydlig nerv från Albariño samt adderande lager av exotisk frukt, djup och mjuk munkänsla. Ett vin som vackert lagras kommande 2-3 åren, men å andra sidan – varför vänta? 

Lansering idag, fredag 4/4. Tveka ej!
PÅFYLLT TILL RESTAURANG 🇮🇹 🌊 ☀️   PÅFYLLT TILL RESTAURANG 🇮🇹 🌊 ☀️ 
 
Familjen Scalas marker och arvsmassa har i över 200 år passerat mellan generationer och är idag en tveklös kraft som bär den italienska hålstövelns karta framåt. Aziendan under egen etikett är sprungen under sent 40-tal, vars stadiga utsikt är alta qualitá framför stora sjok vin. 

Cirò, Kalabrien, är en av Italiens äldsta DOC:er. Här, på sydkusten mot det Ioniska havet, producerar Scala charmant utsökta uttryck med tveklöst ursprung, viner som är lika genuina som kärleksfulla och alerta. I skenet av områdets lokala vinhistoria och druvflora står hållbart odlade marker, med eko-cert sedan -16.

Cirò Bianco placerar Greco Bianco i smakbiblioteket - havsbris, medelhavsörter, stenfrukt, citrusbett och sälta. När referensen på Gaglioppo (och skvätt Magliocco) fallerar provar du Cirò Rosso, förnim ett tänkbart möte mellan Sangiovese, Nerello Mascalese och Nebbiolo - kvistig krydda, kirsch, torkad bukett och omfamnande tannin. 2 x medelhavsboost som bli belöningen till månadens första helgrillade fisk eller som centerpiece på blandade middagsbordet! 

2024 Cirò Bianco, Scala (159:-)
2022 Cirò Rosso, Scala (169:-) 

Låt väl smaka!
🚨Lansering på Systembolaget 28 mars🚨 Barba 🚨Lansering på Systembolaget 28 mars🚨

Barbadillo Oloroso ‘En Rama’ Criadera Selection 🇪🇸
Artikelnummer: 92321
Pris: 199 kr 

Den här veckan har vi nöjet att bjuda på något lite annorlunda, en torr sherry i Oloroso-stil från välkända Barbadillo! Vi vet att många av er redan har en kärlek till Barbadillos fantastiska sherry, men vi vet också att flera av er är nyfikna nybörjare när det gäller just den här typen av vin. 

Oavsett om du är inbiten fan eller vill upptäcka sherryns magiska värld, vågar vi påstå att dagens lansering passar precis alla.

Barbadillo är en institution i Sanlúcar de Barrameda och en av de mest betydelsefulla aktörerna både i sherryns historia och i dess nutid. Med sina imponerande 500 hektar vingårdar och hela 17 bodegor står de för både tradition och innovation. De är en starkt lysande stjärna i sherryns pågående renässans. 

Just denna oloroso lagras i bodegan La Compañía, en före detta kyrka som stod klar 1717 och som stod tom när Barbadillo köpte den 1942 på en auktion. Därefter har den använts för att lagra några av världens bästa sherrys om du frågar oss.

Vinet vi presenterar idag har en lagrinstid på 12 år i snitt och bjuder på en nyanserad, klassiskt oxiderad smakprofil med generösa inslag av fat, dadlar, rostade hasselnötter, torkade äpplen, mörk choklad, kanel, sultanrussin och en fin ton av knäck. En komplex och stiltypisk Oloroso som gör sig allra bäst serverad vid 14–16°C – perfekt som aperitif eller till charkuterier, ostar och småplock.

Det här är ett riktigt seriöst vin till det smått otroliga priset av 199 kr. Till och med vi smålänningar blir glada. 

Vi hoppas att ni är lika taggade som vi 🇪🇸

¡Vamos!

#terroirvin #bodegasbarbadillo
Fredag, solen skiner och en favorit till oss äntr Fredag, solen skiner och en favorit till oss äntrar idag åter Systembolagets tillfälliga sortiment med nya årgången 2022!

🇮🇹2022 I Fabbri Chianti Classico ‘Lamole’
🍷Nr. 92489, 199 kr

Enligt oss, är detta det renaste och vackraste uttryck av Chianti Classico som går att uppbringa, signerat den underbara Susanna Grassi och hennes familj i Lamole. 

Susanna och hennes egendom I Fabbri tillhör idag en av de mest uppmärksammade vinproducenterna i Lamole. Ofta refererat till som “taket av Chianti”. Här i den högsta av Chianti Classico-byarna skapar Susanna och hennes familj magi utav Sangiovese. Susanna är, hör och häpna, den elfte generationen att odla vin här. Så det är ingen överraskning att vinerna är lika beundransvärt klassiska som tidlösa. Viner där finess och elegans premieras framför överdriven kraft och extraktion.

‘Lamole’ är en ren och transparent översättning och växtplatsen. Tänk körsbär, ren kriek, upplyftande. Sangiovese från ≈ 600 möh jäser och lagras på uråldriga betongtankar. Ett fantastiskt naket uttryck av terroir och hantverk. 

Årgång 2022 utmärker sig redan nu där en kall vinter följdes av en mer balanserad sommar. Skördevolymen blev lite mindre än året innan men kvalitén på druvorna var hög.

Stark rekommendation. Ekologiskt. 

📸: @sandberg_drinks_lab 

#terroirvin #ifabbri #chianticlassico
Follow us

Terroir locations

Stockholm

Bråvallagatan 8
113 36 Stockholm

Malmö

Regementsgatan 8
211 42 Malmö

Växjö

Södra Järnvägsgatan 7
352 34 Växjö

Contact

Simon Dahl

Sales Stockholm and Southern Sweden
(+46) 0730-321 002
simon@terroirvin.se

Jesper Rognefall

Sales Southern Sweden
(+46) 0703-063 781
jesper@terroirvin.se

Rubén Sanz Ramiro

Product Manager
(+46) 0708-700 450‬
ruben@terroirvin.se

Hanna Wessman

Sales Göteborg and Stockholm
(+46) 0707-452 747
hanna@terroirvin.se

Martin Rognefall

Systembolaget
(+46) 0708-187 614
martin@terroirvin.se

Stay in touch!

* indicates required
Send me news regarding

© 2021 Terroir Vin, info@terroirvin.se. Production: Bläck & Co